Vastu

Tina Bizjak: Modrost iz časov vedske Indije, ko so ljudje še bivali v harmoniji s kozmosom 

Beseda vastu izhaja iz sanskrta, jezika stare Indije, v katerem so napisane Vede. Veda o vastu je del Sthapatjavede, ki sodi k Atharvavedi. Vso znanje skupaj obsega štiri velike vede v tisočih zvezkih. Beseda pomeni 'narava, okolje', kadar jo izgovarjamo s kratkim a. Izgovorjena z dolgim a ('vaastu') je izpeljanka in se nanaša na vse vrste hiš in poslopij.

Temelji vedske filozofije povezujejo materialno in duhovno. Arhitektura je z njihovega vidika duhovna veda z močnimi religioznimi elementi. Tako telo kot hiša oziroma naše bivališče sta pravzaprav tempelj, ki bi moral skozi izkušnjo tega življenja pridobiti na kvalitetah in modrostih in pot končati boljši in lepši, kot je bil na začetku.

Razlika med vastu in feng shui
Feng shui se osredotoča predvsem na pretok energije v hiši, vastu pa temelji na principu vzpostavljanja vezi med hišo (bivalnim prostorom) in energijami zemlje ter vesolja, ki vplivajo na stanovalce. Prav tako večji poseljen kompleks, postavljen po vastu merilih, vpliva blagodejno na pokrajino. Osnovna matrika za vastu gradnjo je mandala - osrediščena geometrijska oblika ali kozmogram, ki predstavlja fizikalne energije in vse potrebne simbole.

Yantra ali kozmogram

Pet elementov
Vastu sistematično razčlenjuje naravo na pet elementov, tako kot feng shui, a ima namesto kovine in lesa zrak in eter. Zadnja dva se nanašata na finejše fizikalne procese širčega konstrukta vesolja, ne le na zemeljsko sfero. Pri gradnji je treba tako doseči idealno ravnovesje. Vedska fizika prostora ne pojmuje kot praznino, temveč kot zapleten element, eter, katerega lastnost je zvok in skrbi za najfinejše vibracije.

Dobri duh prostora
Leži v našem bivalnem prostoru. Da bi se tam dobro počutil, mora imeti dovolj prostora, zato bi središča naj bila odprta - zato so templji na sredini odprti in zračni, da Duh lahko najde svoje mesto. Tudi ure dneva imajo svoje kvalitete. Najbolje se bomo odzivali na okolico in ona na nas, če se bomo prebujali ob štirih zjutraj, saj je takrat najboljši čas, da prostor napolnimo z meditacijo. Zadnji sprejemljiv čas za vstajanje po indijski filozofiji je ob 6. uri. Če vstajamo kasneje, nismo v sozvočju z ostalimi energijami in jih preženemo iz svojega bivališča tudi s tem, da nimamo časa pospraviti preteklosti, nepotrebnega...in potem Dobri duh več nima prostora.

Dobri duh prostora

Vir: http://www.finance.si/242318/Vastu---izvor-Feng-shui-ali-Dobri-duh-prostora.

 

>> Wojtek Skalski: Why orienting towards East? (povzetek članka v angleščini)