Zdrav duh in telo

"Mens sana in corpore sano" - "Zdrav duh v zdravem telesu"

Skrb za "čistost misli"

Smiselna je čim bolj umirjena pozornost misli preko celega dneva, usmerjena tudi s tehnikami sproščanja, meditacijo,… Kako in s katerimi »tehnikami«?
Verjamem, da je veliko dobrih načinov. Preprostejši kot so, boljši so. Meditacija je sproščeno opazovanje lastnih misli, čustev, občutkov, je počitek uma brez truda, je naravna odprtost.
Za trenutke, ko med dnevom naraste napetost, stres ali utrujenost, si je dobro že v naprej izmisliti kakšno preprosto in hitro »tehniko sproščanja«. Lahko smo le nekaj sekund brez misli, nekaj sekund pomeditiramo, nekajkrat sproščeno zadihamo, pomislimo na kakšno prijetno stvar in podobno. To je dobro narediti tudi pred obrokom (lahko se le v mislih preprosto zahvalimo naravi za hrano), pred vožnjo avtomobila, pred odločitvami ali mimogrede - npr. v vrsti pred blagajno.

Skrb za telo

Ali so zelo intenzivni, tekmovalni, adrenalinski ipd. športi ustrezni za človeka po »napetem« vsakdanjiku, ki ga večina živi? Sam sem pristaš umirjenih, netekmovalnih športov. Blizu mi je jutranja kombinacija lahkega teka, mojih kratkih energijskih vaj (podobne: taj či, tibetanske vaje, joga) in kratke preproste meditacije. Pri izvajanju energijskih vaj je priporočljivo najprej umivanje, nato izvajanje umirjene vadbe. Z umivanjem oz. z vodo se deloma odstranijo tako "prijazne" kot "manj prijazne" vibracije telesa.
Doma izvajam energijske vaje bos (tudi sicer sem veliko bos). Več kot deset let sem redno izvajal pet tibetanskih vaj in izvrstno so mi »služile«, nato pa sem začutil potrebo po drugačnih, lastnih aktivnostih. Leta 2009 sem začel razvijati in dnevno izvajati lastne energijske vaje. To je lahkotna aktivnost miselnega energijskega vitaliziranja telesa ter uravnovešanja leve in desne možganske hemisfere hkrati. Z obema rokama istočasno brez fizičnega dotika krožno »božam« posamične dele telesa; torej sem pozoren na obe roki in oba dela telesa hkrati. S temi vajami sem zelo zadovoljen. Zanje porabim le minuto ali dve.

Osebna higiena

V »razvitem« svetu je danes verjetno večji problem pretirana in »kemična« higiena. Pretirana čistost tako postane strup za biologijo človeka, povrhu pa si škodimo še z vsemi kemičnimi sredstvi, ki jih v dobri veri ali nevednosti uporabljamo ali si jih nanašamo.
Kot že rečeno, z umivanjem oz. z vodo deloma odstranjujemo vibracije telesa in duha, tako »prijazne« kot »nečiste« vibracije. Po npr. meditaciji in energijskih vajah je dobro čim dlje ohraniti prijazno vibracijo telesa in duha, torej se ni priporočljivo tuširati vsaj eno uro.
Opazujte, kaj vam ustreza.

Vedno pogosteje se brijem »klasično«, torej z britvico: uporabljam milo za britje, čopič in rezila (žiletke). Verjamem, da je takšno britje manj škodljivo kot britje z električnim brivnikom, ki ustvarja magnetno polje tik ob možganih. Tudi lase si osušim brez sušilnika las (fena).
Vedno bolj uporabljamo naravna sredstva; vedno več je ponudnikov naravnih čistil. Precej pripravkov za nego telesa in čiščenje doma lahko naredimo sami – z uporabo sode bikarbone, kisa, soli, rastlinskih izvlečkov itd. Za to obstaja precej literature in tudi spletnih strani s takimi vsebinami je vse več.