Namen strani

Namen spletne strani oz. spletne knjižice Harmonično življenje je podati ideje, predstaviti naše primere in misli ter vzpodbuditi zastavljanje lastnih vprašanj in lastnih rešitev v smeri harmoničnega življenja: deloma kot konkretne misli, še bolj kot nakazovanje smernic. Vsak naj poišče svojo lastno, prijazno pot. Okolica nam bo s harmoničnostjo vračala vloženo prijazno energijo.

Običajno počasi uvajamo življenjske spremembe. Razen ko nas zdravje ali kakšen drug močan notranji ali zunanji impulz opozori, da ne živimo harmonično. Bodimo pozorni na takšne impulze. Vsi so dobri. Sprejmimo jih in pogumno spreminjajmo svojo filozofijo, aktivnosti in s tem svoje življenje. Harmonično stanovanje, hiša, pisarna naj bodo živi organizmi; ne sterilne in preudobne kletke, ki nas omejujejo in otopijo.

Energije okolja, tudi energijo stanovanja in celotnega življenja, soustvarjamo sami. Ko se odločimo, lahko harmonično zaživimo in v svojem stanovanju prijazno ustvarjamo prijeten dom. Zato velik del te spletne knjižice posvečamo prav našemu bivanjskemu prostoru, harmoničnemu stanovanju. Kot podlaga za razmišljanje lahko služi naš primer adaptacije stanovanja in njegove preobrazbe v harmoničnost, na katerem smo se učili mi in je kot učno orodje na razpolago tudi vam.

Kot že rečeno: uvajajmo spremembe, v katere verjamemo in se jih veselimo; tako v stanovanju kot v življenju.

V bližnji prihodnosti bo na zelenem obrobju Kopra (in marsikje drugje, seveda) grajena harmonična hiša, vrtec, šola in naselje. V Sloveniji je dovolj znanja in volje za večje harmonične projekte. Imamo vrhunske gradbince, znanje o  elektro-prijazni gradnji, živi vodi, sonaravni gradnji. Imamo strokovnjake s področja feng šuija, vastuja (Indijski sistem arhitekture po smernicah narave), antropozofske poznavalce in druge, ki lahko s svojim prispevkom in prijazno energijo soustvarjajo človeku in naravi prijaznejše okolje.
Poleg že utečenih nastajajo nova partnerstva doma in v tujini: poiščimo skupne, prijazne - harmonične rešitve. Individualno in nato skupaj razmišljajmo o nadgradnji projekta in te strani.

S pridobljenimi izkušnjami in novimi znanji bi danes že nekoliko drugače uredili stanovanje. Vendar, kot rečeno, bistvena je prijazna, enostavna (nekomplicirana) aktivnost - vsak trenutek.

Ob prebiranju vsebine vas naprošamo, da ne verjamete nekritično vsemu napisanemu; kar vam je blizu in vam sproža vprašanja, je v redu, in kar vam je tuje - je tudi v redu. Vsak izmed nas ima svojo realnost. Življenje je (lahko) zelo preprosto in nekomplicirano; vsak izmed nas je v celoti odgovoren zanj.

Na spletni strani so predstavljeni osebni pogledi in pristopi avtorja strani in partnerjev. Članki oz. izvlečki iz knjig drugih avtorjev so pisani posebej za to spletno stran ali so avtorizirani. Stran je neprofitna. 
Vsebino strani je dovoljeno uporabljati ob navedbi »Vir: www.harmonicno-zivljenje.si«.

Lepo (in harmonično) bi bilo, če bi znali sami vedno živeti tako, kot razmišljamo na teh straneh. Zelo pogosto nam to ne uspe; včasih pa ...

Srečno,

Aleksander Batič

 

< Nazaj