Dnevna soba

   (danes dnevna soba ni več takšna, tudi otroka nista več "majhna"; vendar vseeno puščam spodnje informacije in slike)

Nekaj razmislekov:

Pred opremljanjem dnevne sobe najprej dobro razmislite: kdo, kdaj in za kaj jo bo uporabljal ter za koga - za prebivalce stanovanja ali za ustvarjanje vtisa pri obiskovalcih.
Predlagamo »odprt prostor« v sredini, torej pohištvo postavljeno ob stenah. V sredini naj bo pohištvo le, ko je to zelo nujno, npr. en velik kavč. Dva ali trije kosi sedežne garniture naj bodo le izjemoma, ko ni dovolj prostora za velik kavč.
Kavč naj združuje ljudi, ne razbija prostora. Če se le občasno zbere več ljudi v dnevni sobi, prinesite dodatne stole iz drugih prostorov ali imejte nekaj zložljivih stolov.
Udobnost naj bo pravšnja; premehki oz. zelo udobni kavči otopijo aktivnosti.
Za omare razmislite, koliko prostora potrebujete in kaj res sodi v omare (nepotrebne stvari raje zavrzite). Sodijo velike knjižne omare v majhne dnevne sobe - za ustvarjanje vtisa pri gostih?
Oljen naravni parket omogoča prijeten stik z lesom in je bolj naraven kot lakiran. Z vzdrževanjem oljenega parketa je sicer nekoliko več dela, vendar je popravljanje prask enostavnejše in cenejše. Naša izkušnja z oljenim parketom je dobra. Z voskanim parketom nimamo izkušenj, a predvidevamo, da je podobno kot pri oljenem.
Odločitev za preprogo ali ne je osebne narave. Naravni materiali omogočajo prijeten kontakt, pri sintetičnih je večja možnost neželenih primesi, povzročajo pa tudi statično elektriko (mi smo preprogo položili zato, ker je bil parket prevečkrat brušen in ponekod fuge niso dovolj zapolnjene).
Kamin ali majhna peč na drva? Če ima dnevna soba osrednjo lego, je priporočljivo postaviti element ognja - po feng-šuiju naj bo ta blizu centra stanovanja. Mi smo to rešili z malo solno lučko.

Razmislite, kaj si želite, domačnost prostora ali kaj drugega – izbira je vaša.

KavčPrijeten, ravno prav udoben kavč, narejen po meri v Dlinija d.o.o.

OmareOmare so izdelane iz masivnega oljenega bukovega lesa, predali in vrata se mehko zapirajo. Izdelano v CRI Celje, program Bukela.

Nekaj dodatnih slik dnevne sobe in komentar o razsvetljavi je na strani Osvetlitev.

V naši dnevni sobi ima prostor tudi otroški kotiček, ki navadno ni tako pospravljen.
Otroku prijazna igrača je narejena iz naravnih materialov, barvana z ekološkimi barvami - še boljše je oljena.

Otroški kotiček Lesene igrače