Osvetlitev

Ob poplavi različnih informacij o škodljivosti ali neškodljivosti, ekološkem pogledu, svetilnosti, barvi in utripanju različnih virov osvetlitve se je težko racionalno obnašati.

Poenostavimo:
- odmaknimo luči stran od nas, kolikor je to mogoče in smiselno - npr. na strop, namizne svetilke čim dlje od nas, predvsem od glave (bodimo pozorni tudi na lego transformatorja pri halogenskih lučeh),
- glede na potrebe pravilno locirajmo in namestimo ustrezno močne luči,
- kjer imamo več luči v istem prostoru, jih čim bolj ločimo med seboj s stikali, da lahko ugasnemo nepotrebne,
- postavimo mize blizu oken in čim manj uporabljajmo luči,
- z indirektno svetlobo, s pritajeno svetlobo, z reflektorčki, solnimi lučkami in drugimi lučmi (npr. lučjo v akvariju) soustvarjamo prijazno klimo v prostoru; včasih za razpoloženje prižgimo sveče, dišeče sveče, svečke v posodicah z dišavami ... (npr. med namakanjem v kadi, med večerjo …),
- ne pretiravajmo s preštevilnimi lučmi - npr. v kopalnici je zjutraj prijetnejša šibkejša svetloba, zato prižgimo luči ob ogledalu namesto glavne, močnejše luči,
- reciklirajmo stare žarnice.

Moja izkušnja je, da me pod vsemi lučmi po določenem času začne boleti glava. Pri prižgani luči tudi ne morem spati (na soncu pa lahko). Ko zvečer berem na kavču, si dam na glavo čepico s šilcem, sicer ne morem dlje časa brati.

V našem stanovanju smo kombinirali varčne, halogenske in klasične žarnice. Najbolj smo se pozabavali s halogenskimi reflektorčki v dnevni sobi. Dobavil jih je Cembos d.o.o.

Dnevna soba je navadno prostor, namenjen več različnim aktivnostim. Vsaki aktivnosti je namenjen svoj način osvetlitve, zato mora biti sistem luči oz. električna napeljava prilagojena tako, da vsako luč prižgemo posebej. Osebno mi je boljša rešitev z več svetili (estetsko in funkcionalno) kot en centralni lestenec. Če je le ena osrednja luč, naj ima možnost uravnavanja jakosti svetlobe. Ob novi vselitvi v dnevno sobo, če še nimate popolne prostorske predstave, je lahko rešitev tudi večje število reflektorčkov, ki jim lahko spreminjate smer svetlobnega snopa. Svetlobo lahko usmerimo tudi v vogale ali določene objekte (npr. v sliko, kipec …).

thumb osvetlitev1 Svetloba za branje
Osvetljen vogal Osvetljena slika

Luči v kuhinji so nameščene na stropu, nad štedilnikom (v napi) ter neposredno nad delovnima pultoma. Nad delovnima pultoma sta nameščeni "neonski" svetilki - takšna luč ne dela senc.

Osvetljen kuhinjski pult