Okolju prijazne izbire hrane

Švedska je prva evropska država, ki je oblikovala smernice za okolju prijazno izbiro hrane. Priporočila s podatki o vplivu hrane na zdravje, podnebje in okolje je oblikovala Nacionalna uprava za hrano skupaj z Agencijo za varstvo. Dokument so poimenovali Okolju prijazne izbire hrane, začne pa se z besedami: »Meso - govedina, jagnjetina, svinjina in piščanec - je skupina živil, ki ima največji vpliv na okolje. Na Švedskem pojemo povprečno okoli 65 kilogramov mesa na osebo na leto, kar je nekaj več kot deset kilogramov več, kot smo pojedli pred desetimi leti. Uživanje manj mesa in skrbno izbiranje hrane je zato lahko tvoja najpametnejša okoljevarstvena izbira.«
»Potrošniki sprejemajo pomembne okoljske odločitve, kadar nakupujejo živila, zato potrebujejo trdno osnovo za svoje odločitve. Proizvodnja hrane predstavlja približno četrtino emisij povprečnega švedskega potrošnika, poleg tega pa prispeva še k drugim škodljivim okoljskim učinkom, na primer zaradi uporabe pesticidov,« pravi Inger Andersson, generalni direktor Nacionalne uprave za hrano.
Smernice za okolju prijazno izbiro hrane so razvili v okviru obstoječih prehrambenih smernic. Z nekaj izjemami lahko gredo zdrave izbire prehrane bolj ali manj z roko v roki z okolju prijaznimi izbirami.

 

 

 

 

< Nazaj - Naravi prijaznejše

< Nazaj - Prehrana