Feng šui

Feng šui govori o skupnih izkušnjah vsega človeštva, ki se uči, kako najbolje živeti na Zemlji. Izvira iz Kitajske, kjer ima večtisočletno tradicijo. Njegovo ime – ki preprosto pomeni Veter in Voda – govori o prastarem iskanju našega doma v Naravi.

Vsak človek, vsaka družina, vsak dom, vsaka pisarna, vsak dan je nekaj posebnega – obstajajo le skupna načela, ne pa skupna pravila. Kitajska tradicija se je bistroumno zavedla neotipljivejšega ozadja energijskih vplivov in življenjskih sil, ki ustvarjajo predmete in osebe okoli nas.

Sledimo svojim občutkom, poslušajmo svoje izkušnje.

Pred adaptacijo smo se odločili za pomoč strokovnjaka s področja feng-šuija, pregledali precej literature in uporabili svojo domišljijo. Tlorise prostorov oz. funkcionalnost stanovanja smo pustili enako, čeprav bi bila po feng-šuiju boljša drugačna razporeditev. Manj ugodne lege prostorov smo deloma korigirali z »zdravili«, deloma jih še bomo.
Predstavitev celotne analize in rešitev ureditve stanovanja po načelih feng-šuija bi bila preobsežna in neuporabna – vsako stanovanje ima drugačno lego in v njem živimo različni ljudje. Zato naj bo na tem mestu zgolj utrinek (nekatere feng šui rešitve pa so navedene pri pogledu v posamezne prostore stanovanja - spalnica, kuhinja ...):

Na vrtu, v smeri severozahodnega dela stanovanja, je postavljen element zemlje. To je manjši skalnjak iz kamnov in rastlinja s Krasa. V jugovzhodnem delu - v atriju bo postavljen vodni element npr. manjša fontana ali manjši ribnik. Trenutno element vode nadomešča prod z obale slovenskega morja.

Skalnjak Morski prod