Obnova

Po letih podnajemništva smo se odločili za nakup svojega stanovanja, in sicer iz praktičnih razlogov: da ne iščemo novega najemnega stanovanja in se z otroki ne selimo ter da lahko stanovanje uredimo sami. Tako smo kupljeno stanovanje v bloku obnovili, uredili in opremili po lastnih željah, pri čemer smo sledili načelu harmonije.

Obok v dnevni sobi

Iz dnevne sobe na hodnik (slika levo) smo namesto vrat naredili obokan prehod. To smo naredili zaradi večjega pretoka zraka iz hodnika (tam je klimatska naprava) v dnevno sobo. Zelo zanimiva in prijetna izkušnja je bilo občutiti, kako zelo se je spremenil pretok energije stanovanja. Neverjetno - tako majhna sprememba je bila potrebna, da je stanovanje »zadihalo«.

 

Obokan prehod smo naredili tudi iz dnevne sobe v kuhinjo in jedilnico (slika spodaj).

Razlogi za nov večji obokan prehod so bili:
- stanovanje je energijsko bolj pretočno z zaobljenimi, večjimi in odprtimi prehodi (po feng-šuiju prihajajo energije v naše stanovanje iz severo-vzhoda in zaokrožijo proti sredini stanovanja),
- večji pretok zraka ob ogrevanju in hlajenju s klimatsko napravo,
- večji prehod naši dnevni sobi prinaša več svetlobe,
- boljši dostop (sedaj se dostopa naravnost v jedilnico in v kuhinjo; prej se je prišlo v jedilnico skozi celotno kuhinjo),
- osebni pogled: obok je lepši kot oglata vrata.

Obok v jedilnico

Obok ali drug prehod brez vrat ima tudi pomanjkljivosti: v neželjenem pretoku zraka, vonjav in hrupa. Rešitev je v drsnih vratih ali vsaj deloma z zavesami.

Prednost starejših stavb je v zidavi z glinenimi opekami. Vendar so po "ustnem izročilu" v preteklosti v nekaterih opekarnah (verjamemo, da redkokje) za izdelavo opek kot primesi uporabljali tudi žlindro in druge škodljive materiale. Kjer je ugotovljena prisotnost radioaktivnih in strupenih materialov, je priporočljivo postelje odmakniti od zidov, dodati izolacijo sten (smiselno je razmisliti o naravnih materialih, npr. ilovici, volni, lanu, lesu, trstiki itd.), zračiti, uporabljati ionizator ter druge pripomočke itd.

Stanovanje smo prepleskali sami, in sicer iz dveh razlogov: ker smo precej privarčevali in tako dali tudi "našo vibracijo" stanovanju. Barvi smo dodali eterična olja z vibracijo harmonizacije stanovanja ter zaščite pred elektromagnetnimi sevanji in neugodnimi vibracijami cementa. Belili smo z barvami na osnovi lateksa - takšne stene lahko obrišemo z mokro krpo. Kljub temu so stene paropropustne.

V jedilnici smo položili (oljen) parket. Če bi se danes odločali za nov pod, bi verjetno tudi v kuhinji položili parket, ki je mnogo prijetnejši kot keramične ploščice, vendar zahtevnejši za vzdrževanje in čiščenje. Pustili smo star parket, ga obrusili in oljili. Pozor: trikrat preverite, da parketar ve, kaj mora narediti. Sami smo preverili, pa kljub temu ni prebral navodil in je delal napačno. Po vselitvi je moral nato vse popraviti. Kljub tej izkušnji bi tudi danes naročili oljenje parketa. Preverite tudi, katere vrste parketa je priporočljivo oljiti; naš bukov parket je morda nekoliko premehak za oljenje.

Zamenjali smo staro električno in vodovodno napeljavo ter odtoke v stanovanju. Nova električna napeljava vključuje plastične cevi, gumirane žice, protisevalne vtičnice in stikala ter veliko število varovalk, kar omogoča izključevanje vtičnic (npr. v spalnici) iz omrežja - več o tem v Elektro-prijazno.

Odpadni material je bil recikliran.  Zabojnik

 

Velik del adaptacije je opravilo podjetje KANURA TIM in njegovi podizvajalci.