Nekaj misli o elektrosmogu mag. Romana Zidariča

Napredka nihče ne more ustaviti. Med novimi stvarmi pa seveda obstajajo razlike v tem, ali so v skladu z življenjem, ali pa mu škodijo. Noben znanstvenik ne more vnaprej predvideti, ali bodo njegova odkritja škodljiva, ali ne.

Med motorji imajo verjetno največji vpliv na možgane brivniki in sušilniki las (zaradi bližine glave in ker magnetno polje motorjev inducira tokove v možganih in elektrosmoga zaradi iskrenja komutatorjev motorjev).

Višje frekvence sevajo tudi razni gospodinjski aparati, zaradi iskrenja na ščetkah komutatorjev elektromotorjev.

Zelo močno sevanje imajo tudi moderni hibridni avtomobili, ki sintetizirajo krmilne napetosti za sinhrone elektromotorje, ker je to bolj učinkovito. Takšni motorji poganjajo tudi naše nove Siemensove rdeče lokalne vlake.

Naslednji vir višjih frekvenc so elektronsko krmiljene varčne žarnice, ki krmilijo neonko s sintetizirano izmenično napetostjo pravokotne oblike in s frekvenco 30 kHz.

Število virov elektrosmoga pri višjih frekvencah (tipično od 1 MHz do 10 GHz) je zelo naraslo v zadnjih letih. Na prvem mestu je seveda treba omeniti mobilne telefone oz. GSM aparate, ki so oddajniki mikrovalov z močjo tja do 1W v neposredni bližini glave. Sevanje je največje med pogovorom na kraju, kjer je signal relejne postaje zelo šibak. Zato je vedno dobro med pogovorom v zaprtem prostoru stopiti k oknu, ker je tam signal relejne postaje praviloma manj zastrt. Mobilni telefon sicer seva z minimalno močjo, ki zadošča za dobro zvezo z relejno postajo. Treba se je tudi zavedati, da občasno oddaja signale tudi takrat, ko ne govorimo (vzdržuje zvezo z najbližjim relejnim stolpom). Priporočljivo je, da se mobitel ne nosi pripet za pas. Glede nevarnosti sevanja v bližini glave pa naslednje. Nihče ne zanika, da sevanje vpliva na možgane, razlike so le v tem, koliko je to nevarno. Za uradno znanost postane to sevanje nevarno šele takrat, ko se možgani začnejo »kuhati« (temperatura možganov naraste za 1 stopinjo C). Če pa bi bil naš kriterij poškodba genetskega materiala, bi bilo maksimalno dovoljeno sevanje za več velikostnih razredov nižje. Jakost sevanja upada s kvadratom razdalje od vira, zato je priporočljivo uporabljati slušalke. Sicer obstaja mnenje, da slušalke usmerijo mikrovalove v glavo, zato se dobijo tudi slušalke z zvočno cevjo, tako da žica ne pride do glave. Po mojih izkušnjah je uporaba slušalk dosti boljša rešitev.

Naslednji skupek močnega elektrosmoga so osebni računalniki, še posebej prenosniki. Pri prenosnih računalnikih se zadnje čase uveljavlja moda, da imamo vse zunanje naprave na računalnik priključene preko radijske povezave (WiFi, Bluetooth, brezžične miške in tipkovnice). Vse te povezave zelo močno sevajo v področju mikrovalov, z merilniki elektrosmoga jih lahko zaznamo tudi na razdaljah več sto metrov. Če želite zmanjšati svojo izpostavljenost elektrosmogu, vam močno odsvetujem uporabo teh naprav. Za uporabnike prenosnih računalnikov je zelo priporočljiva uporaba zunanje tipkovnice. Prenosni računalniki močno sevajo v področju mikrovalov, še posebej če niso v kovinskem ohišju. Poleg tega imamo tudi magnetno polje iz trdega diska, zato je bolje imeti roke stran od prenosnika. Prav tako se priporoča uporaba zunanje miške. V zadnjem času prevladujejo le optične miške, čeprav takšne miške bolj sevajo, kot starejše miške s kroglico. Razlika je tudi v porabi energije, nove miške porabijo tudi do petdesetkrat več toka. Poleg tega moramo pri prenosnih računalnikih tudi povsem onemogočiti brezžične povezave, ker računalnik kar naprej poskuša vzpostaviti povezavo z zunanjimi napravami. Pred kratkim sem začel uporabljati navadno miško s kroglico. Sedaj nimam več glavobolov po daljšem delu z računalnikom. Optična miška sicer ne seva zelo močno, problem pa je v tem, da je tako blizu roke.

V prihodnje se nam obeta še dosti več visokofrekvenčnega elektrosmoga, predvsem v obliki brezžičnega interneta, ki s signalom pokriva celotna mesta. To je dosti bolj nevarno kot pa mobilni telefoni, saj se prenaša bistveno več informacij, to pa zahteva širši spekter in večjo oddajno moč (ta večja oddajna moč je škodljiva za nas, če smo v bližini oddajnika, v primeru mobilnega interneta pa, če POŠILJAMO veliko podatkov - ne toliko pri surfanju po internetu).

Pred dvema letoma sem kupil grelno posodo za vodo z močjo 2 kW. Ko sem v njej kuhal vodo, sem prvič postal pozoren na prozoren penast film, ki se je naredil na površini vode. Pomislil sem, da je pač voda tako trda in da se izloča vodni kamen, kot pri vsakem električnem bojlerju. A čez tri tedne sem moral k zobozdravniku, ker so se mi na zobeh naredile debele obloge zobnega kamna. Če bi pil tako vodo še naprej, bi moral vsake tri mesece na čiščenje zob k zobozdravniku. To je samo en primer vpliva elektrike na vodo - magnetna demineralizacija v vodnih grelcih.

Naslednja nevarnost pa nas bo morda vse postavila v notranjost indukcijske pečice. Pred kratkim je namreč ameriški znanstvenik na MIT (Soljačič) izumil način za prenos električne energije kar po zraku, z uporabo visokofrekvenčnega magnetnega polja.

Mikrovalovne pečice niso več tako popularne, kot so bile na začetku, predvsem ker ima hrana obdelana v mikrovalovni pečici neobičajen okus. Mikrovalovna pečica je uglašena na resonančno frekvenco molekul vode (v bližini te frekvence pa so tudi druge resonančne frekvence organskih molekul v hrani). En izmed novih patentov uporablja mikrovalovno pečico, ki je uglašena na te frekvence za razbitje poljubne organske molekule v plin, podobno kot nastaja zemeljski plin globoko v zemlji. Mikrovalovna pečica torej lahko spreminja kemično sestavo hrane.
Novejše raziskave vode kažejo, da ima voda kemični spomin v obliki precej stabilnih skupkov molekul, in da zato v vodi pusti pečat vse, kar se je z njo dogajalo v preteklosti. Po Ajurvedi je priporočljivo prekuhavanje vode, kar je ena izmed metod, da se ta kemični spomin izbriše. Samo ugibamo lahko, kako (v mikrovalovni pečici) tako obdelana voda vpliva na občutljive biološke procese v našem telesu.

Že nekaj časa je prisotna tudi dilema glede škodljivosti slušalk. Tudi tu sem pred kratkim ugotovil, da se elektrosmogu lahko v veliki meri izognemo tako, da poslušamo glasbo bolj potihoma. Elektrosmog namreč eksponentno narašča z glasnostjo.

Zadnje čase je slišati tudi o potencialno škodljivih vplivih ionizatorjev zraka. Starejši modeli so imeli jeklene ionizacijske igle, ki so žarele v modrikasti svetlobi. Novejši ionizatorji imajo posebno prevodno gobico, tako da ionizator ne sveti. Če imate starejši ionizator z iglami, ki je nastavljiv, priporočam, da ga nastavite na minimalno vrednost, kar bo zmanjšalo tvorbo škodljivih kemikalij na minimum.

< Nazaj